Marissa wilde al een tijd lang haar brommer-rijbewijs in Thailand halen, zodat ze zelfstandig in Chiang Mai kan rijden. Omdat Denise deze zomer ook hier is, besloten we om te proberen of ze het allebei tegelijk konden doen. Bovendien hebben we een extra brommer te leen voor een jaar.

03082009.jpg

Hoe gaat dat in Thailand in z’n werk? Er zijn geen rijlessen of cursussen voor brommers (trouwens, ook automobilisten gaan meestal totaal onvoorbereid de weg op!). Dus was aan mij de taak om de dames voor te bereiden … De afgelopen weken heb ik ze om de beurt meegenomen voor tochtjes in en rond Chiang Mai. Eerst ging ik bij hen achterop en gaf ik aanwijzingen, en later gingen ze zelfstandig op de tweede brommer terwijl ik af en toe aanwijzingen gaf. En met een boekje om de verkeersborden te leren werden ze voorbereid op het theorie-examen.

Afgelopen maandag (3 augustus) was het zover: Om 8 uur ’s ochtends gingen we naar het examen-centrum, maar eerst moesten ze nog een doktersverklaring halen. Gelukkig ligt er een ziekenhuis op weg naar het centrum, en binnen een half uur hadden ze het benodigde papiertje, voor €2 per persoon. Toen bij het examen-centrum documenten laten zien, zoals paspoort, verblijfsvergunning, pasfoto’s, enz. Eerst kregen ze nog een ogentest, om te weten of ze kleurenblind waren, en een reactietest, waarbij ze op een pedaal moesten trappen als het licht plotseling van groen op rood sprong. Vervolgens met een computer en koptelefoons een uur lang naar een video-instructie kijken (gelukkig in het Engels), en meteen daarna kregen ze een examen met 30 vragen voorgeschoteld. De eerste keer hadden ze allebei te weinig punten, maar ze mochten het meteen overdoen, en haalden het allebei de tweede keer! Toen even gaan eten, en om 1 uur praktijk-examen.

Dat was wel grappig: Ze hoefden alleen maar 3 oefeningen te doen op een afgesloten terrein, en die mochten ze ook nog eens van tevoren oefenen! Eerst over een paar hobbels rijden, toen een slalom langs 6 pionnen, en tenslotte het allermoeilijkste: over een smalle witte streep van 10 meter lengte rijden. Alles ging meteen de eerste keer goed, en toen konden ze meteen hun rijbewijs ophalen.

Nu hebben we dus 2 dochters die de stad onveilig kunnen maken. Hoewel, als je kijkt hoe makkelijk je hier je rijbewijs kunt krijgen, snap je wel waarom er zo slecht gereden wordt, en er zo veel ongelukken gebeuren… En dus hebben we weer een nieuwe zorg erbij: dat onze dochters veilig door het verkeer in Chiang Mai komen!

Categories:

Tags:

6 Responses

 1. Heey meiden,

  Van harte gefeliciteerd! Ehm…Denise…ik vrees dat ie Nederland niet geldig is…;-) Weet je trouwens al of je aangenomen bent?
  Het spijt me echt dat ik jullie geen gedag meer heb gezegd voordat jullie naar Thailand vertrokken. Het is geen excuus maar ik was heel druk met de musical Belle en het Beest wat trouwens heel goed is gegaan. Inmiddels ben ik terug van een reis door Peru. Ik moet echt wel even wennen hoor maarja…
  Nou, hierbij dan een digitale hug ennuh…GOOD LUCK WITH EVERYTHING!

  Liefs,
  Iris

 2. Gefeliciteerd!!! Het is natuurlijk een lachertje aan de ene kant. Gelukkig hebben jullie les gehad van je vader, dus ben je er beter op voorbereid. Maar omdat je rekening moet houden met de andere weggebruikers, die het misschien minder precies nemen met de verkeersregels, kun je je misschien beter aan hen aanpassen om ongelukken te voorkomen. Hoe dan ook, geniet van je verkregen vrijheid en bezorg je ouders niet teveel grijze haren….!!!!
  Groetjes,
  Karin.

 3. Hallo daar!
  Wat geweldig dat de meiden nu lekker kunnen scheuren daar bij jullie!!….grapje….
  Wat een leuke brommers!
  Groeten uit Alphen aan den Rijn en Gods Zegen!!
  Marijke David Archana en Zarina Kok

 4. Hi Girls,

  Gefeliciteerd, en… leve de vrijheid :)!!
  pa en ma, ook gefeliciteerd, en… voor de eventuele extra grijze haren; gewoon spoelen 🙂

  Groetjes, Lennie.

 5. Geweldig om te zien hoe m’n oude gele brommer nog gebruikt wordt en dat de flitslichtjes er nog steeds opzitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *