Er is veel veranderd in Myanmar de afgelopen jaren. Maar één ding is nog altijd hetzelfde: betalen doe je nog bijna overal contant. Er zijn wel geldautomaten verschenen (althans in de grotere steden), maar de meeste mensen weten nog niet hoe ze daarmee om moeten gaan. En eerlijk gezegd vertrouwen ze het allemaal nog niet.

Contant geld is vertrouwd en tastbaar. En dus slepen mensen soms zakken vol geld over straat. Toen wij vorig jaar de huur voor onze flat moesten betalen, ging dat dus ook contant. En omdat de huur hier een heel jaar vooruit betaald moet wordn, ging het dus om een flink bedrag. Eerst moest ik onze Amerikaanse dollars omwisselen voor Myanmar Kyat (spreek uit: “Chet”). En aangezien ik alleen maar briefjes van 1000 Kyat (1 dollar) kon krijgen, ging ik met een rugzak vol geld de bank uit. Hieronder zie je de stapels geld waarmee we onze huur hebben betaald. Elke stapel heeft 1000 briefjes van 1000 Kyat, in totaal 4 miljoen!

 

Als je een winkel of bedrijf hebt, gaat het vaak om nog veel grotere bedragen. In een recent documentaire van de BBC kun je zien hoe het in z’n werk gaat als er grote zakken geld tegelijk vervoerd moeten worden. Klik hier of op de link hieronder om de documentaire te zien.

http://www.bbc.com/news/world-asia-34664179

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *