Fish net factoryIn Thailand werken ruim 2 miljoen Birmese gastarbeiders, een deel van hen illegaal. Ze worden vaak als goedkope arbeidskrachten geronseld voor Thaise fabrieken. In de stad Khon Kaen, in het noordoosten van Thailand, is een fabriek waar visnetten gemaakt worden. Er werken ruim 3000 mensen, voor het merendeel Birmezen. Afgelopen januari hielden Arend, Reinout en Philip er een evangelisatie-actie (zie onze vorige nieuwsbrief).

Op 10 mei jl. deed de politie hier een inval op zoek naar illegale werknemers. Blijkbaar had iemand van tevoren de fabrieksdirectie getipt, want de avond ervoor waren alle illegale Birmezen hals over kop met vrachtwagens vervoerd naar een afgelegen plek, 50km verderop. Toch kon de politie hen achterhalen, en ruim 900 illegale arbeiders (waarvan 200 jongeren van 12-17 jaar) werden gearresteerd en gevangen gezet. Maar omdat ze zich niet op het fabrieksterrein bevonden, ging de fabriek vrijuit!

Factory workersOp 21 mei werden ze veroordeeld tot €50 boete per persoon en 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Meteen daarna werden ze afgevoerd naar Maesot, aan de grens met Myanmar (Birma). De verwachting is dat ze binnenkort opnieuw (illegaal) naar Thailand zullen komen.

De arbeidsomstandigheden in Myanmar zijn nog steeds zo slecht dat velen toch kiezen voor het onzekere bestaan in Thailand. De meeste fabriekseigenaren doen liever geen moeite om werkvergunningen voor deze mensen aan te vragen, want zo blijven de arbeiders van hen afhankelijk, en kunnen ze de lonen laag houden.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *