Het is weer zover: Chiang Mai is opnieuw overstroomd! Na dagen van zware regen in de bergen ten Noorden van ons, is sinds gisteren de Pingrivier buiten haar oevers getreden. Grote delen van de stad staan nu onder water.

Nawarat BridgeDagenlang zagen we het waterpeil stijgen (je kunt het zelfs hier of hier online volgen), totdat de rivier het water gisteren niet meer kon verwerken. Eerst liepen de aan de rivier gelegen gedeelten onder, maar al gauw begon het water ook naar andere, lager gelegen stukken te stromen. Op deze kaart kun je zien waar het allemaal ondergelopen is. De afgelopen dagen hadden veel mensen al zandzakken gevuld om de ingang van hun huis af te schermen, maar nu werd het dus serieus.  

Sandbags at police stationGelukkig stroomde het water niet erg hard, zodat de meeste mensen nog tijd hadden om hun spullen naar de bovenverdieping te slepen (als hun huis tenminste een bovenverdieping had!). Sommigen probeerden nog uit alle macht het water tegen te houden, met waterpompen en in de haast gemetselde muurtjes. Maar al gauw werd het duidelijk dat het bruine, vieze water de overhand zou krijgen.

Het resultaat is dat het oosten en zuiden van de stad nu blank staan, hier en daar tot wel anderhalve meter diep. Hieronder een aantal foto’s die een indruk geven van de situatie. Wat ons telkens weer opvalt is hoe rustig the mensen hier blijven onder zulke omstandigheden. Geen paniek reacties, geen koortsachtige pogingen om het onvermijdelijke te ontlopen. En als het water dan alles heeft overspoeld, dan gaan veel mensen gewoon rustig op een hoger gelegen gedeelte zitten kletsen met elkaar, wachten tot het water weer zakt. 

Maar er zijn ook veel schrijnende situaties in wijken waar mensen nauwelijks nog hun huis uit kunnen, waar de WC nu onbruikbaar is, en de mensen zelfs geen drinkwater hebben. Gelukkkig komt de hulpverlening nu wel op gang en worden er voedselpaketten en flessen water rondgebracht. 

Het waterpeil is inmiddels stabiel, maar overmorgen komt een tropische depressie deze kant op, dan kan het water opnieuw gaan stijgen en duurt deze ellende nog langer.

Ons huis staat gelukkig aan de rand van de stad, verder bij de rivier vandaan. In onze wijk is alles nog droog. Maar vanmiddag bereikte het water ons kantoor, dat veel dichter bij de rivier staat. De parkeergarage onder het gebouw staat inmiddles helemaal onder water, en de begane grond is helemaal ontruimd. Dat wordt binnenkort een grote schoonmaakactie, als het water weer gaat zakken. 

 

UPDATE:

Te vroeg gejuicht: Rond  3 uur vannacht werden we wakker door allerlei geroep en auto’s en brommers die onze wijk uitreden. Toen we gingen kijken, zagen we dat de straat voor ons huis al helemaal blank stond. Ik ging buiten kijken en hoorde dat een overvolle dam even buiten Chiang Mai water geloosd had. Dat stroomt nu precies langs onze wijk, waardoor er inmiddels zo’n 40 cm water staat. Onze tuin staat blank, maar ons huis is gelukkig nog droog, aangezien dat nog 30 cm hoger ligt. Hopelijk houden we het binnenshuis droog! Het kan nog dagen duren voordat het water weer gaat zakken.

Categories:

Tags:

10 Responses

 1. Tjonge, wat een water. Dan hadden we de afgelopen zomer hier niets te klagen……
  Veel sterkte bij al deze ongemakken. Gedwongen rust ook?
  Groeten, Marian

 2. inderdaad veel water! ik hoorde dat heel Manorom, inclusief wat vroeger het MCH was ook blank staat tot aan de eerste verdieping!! wat ik in al die jaren dat ik er woonde nog niet heb meegemaakt gebeurt nu dus (weer).
  sterkte met alles!
  Groeten van Marijke

 3. Hallo Arend,

  Wat een gedoe zeg. Ik hoop voor jullie dat je het droog houdt. We hebben hier in Holland wel enkele figuiren die wat van water beheersing weten!! Wil je adressen hebben? (geintje hoor) sterkte en Gods zegen gewenst. We bidden voor jullie!

  • Bedankt voor jullie gebeden. Het water is nog net niet ons huis binnengelopen, en is nu aan ’t zakken. Als het de komende dagen niet meer hard regent, hebben we hopelijk het ergste gehad.

 4. We leven met jullie mee! Gulukkig kwam het water niet in een uur of zo naar 1 1/2 meter hoog, zoals hier in Manila 2 jaar geleden. De typhoon bracht hier gelukkig niet zoveel regen. Dat werd dus bij jullie geloosd. De volgende typhoon is hier al en we zitten dus weer lekker binnen! Sterkte ! Ook straks met schoonmaken!
  Regina (en Theo)

  • Ja, jullie weten wat het is om zware regen en overstromingen te hebben. Op dit moment is het droog, en het water in onze wijk is begonnen te zakken. Op straat is het nog steeds 60cm diep, we moeten erdoorheen waden naar de auto die aan de rand van de wijk geparkeerd staat op een hoger gelegen gedeelte.

 5. Spannend, hoor! Tja, en dan de schoonmaak erna weer! Sterkte ermee. Het is inderdaad onbegrijpelijk hoe men er jaar in jaar uit gewoon rustig mee omgaat en het over zich heen laat komen. Dat was is CB ook zo. Aan de andere kant: hebben ze wel een keuze?
  Groetjes vanuit een ongewoon heet Engeland: 25-30C deze week!

 6. Hallo Arend
  Wat een toestand zeg.
  Dat zal een hoop overlast geven, ook voor jullie.
  Je raakt uit je hele doen, en veel extra werk, terwijl een hoop andere dingen blijven liggen natuurlijk, omdat dat gewoon niet gaat, 1.5 mtr water is ook niet niks.
  Nou sterkte bij dit alles.
  We gedenken je in gebed.

 7. Nou, het is toch veel sneller en beter gegaan dan gedacht. Vanochtend was al het water verdwenen en kon de grote schoonmaak beginnen. Ongelooflijk hoeveel modder er achterblijft na zo’n overstroming. Net een bruine koek die overal aan blijft plakken.
  Wat zijn wij blij dat het binnen droog is gebleven. Wij hoefden alleen buiten alles schoon te spuiten en te vegen, en dat duurde al een paar uur. Toen nog alle spullen terug op hun plaats zetten, o.a de scooters, de opbergkast en de tuinspullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *