Eén van de dingen die Jolinda sinds ons verlof op haar hart had, was om wat meer met de plaatselijke bevolking te werken. In Februari ontmoeten we een Deens echtpaar in Chiang Mai dat een aantal jaren bij Mekong betrokken is geweest. Ze vertelden over hun Aids Care project, en dat ze aan het bidden waren voor een extra persoon om te helpen, omdat het werk heel snel was gegroeid. Het klikte en sinds maart helpt Jolinda mee met dit Aids Care Project. De bedoeling van het project is om gezinnen in en rondom Chiang Mai die getroffen zijn door Aids te ondersteunen. Aids Care probeert op verschillende manieren te helpen: kinderen sponsoren zodat ze naar school kunnen blijven gaan, hulp bij doktersbezoeken en ziekenhuisopnames voor kinderen en/of ouders die HIV/AIDS hebben, voorlichting geven op scholen geven, huisbezoeken en handicraft-projecten. Jolinda werkt samen met twee Thaise stafleden. In de dorpen wordt ook gewerkt met Thaise vrijwilligers, van wie sommigen zelf HIV/AIDS hebben).

Het project is begonnen in Doi Loh, een dorp dat een uur rijden vanaf Chiang Mai ligt. Er worden daar inmiddels 50 kinderen ondersteund, waarvan zo’n 70% tieners zijn. Elke zaterdag is er een bijeenkomst in een oude school die we ter beschikking hebben gekregen. Een deel van dat programma is bijbelonderwijs, spelletjes en engelse les. Er zijn regelmatig ook speciale trainingsdagen, waar ze leren hoe met HIV/AIDS om te gaan, persoonlijke gezondheidszorg toe te passen, etc. Eén keer per jaar wordt er een kamp georganiseerd voor de kinderen.

Afgelopen zomer vroeg een aantal moeders en oma’s (die voor een kleinkind zorgen omdat de ouders overleden zijn) of ze weer een kaartenproject konden doen, zodat ze wat inkomsten hebben. Op een na hebben ze allemaal zelf HIV/AIDS. Jolinda heeft wat nieuwe designs ontworpen en materialen ingekocht. Ze gaat om de 2 weken naar Doi Loh om de vrouwen te leren hoe ze de kaarten moeten maken. Het is een uitdaging voor ons allemaal. De kaarten moeten namelijk van goede kwaliteit zijn, omdat ze in het buitenland verkocht worden. Voor sommigen valt het niet mee om netjes en georganiseerd te werken. We nemen altijd ruim de tijd, want buiten de stad is tijd nog rekbaarder en duurt het vaak een uur na afspraak voordat iedereen er is. Niemand heeft haast om weer naar huis te gaan. Afgelopen zaterdag kwam er nog een stel dat mee wilde doen. Inmiddels hebben we een groep van acht. Bidt voor deze vrouwen, dat hun hart open zal gaan voor God. Ze horen soms iets over God van hun kinderen of kleinkinderen die naar het zaterdagprogramma komen.

In Chiang Mai zelf worden sinds dit jaar 18 kinderen ondersteund die één keer per maand bij elkaar komen in een kerkje waar Jolinda’s Thaise collega On naar toe gaat. In de toekomst hopen we het programma hier ook uit te breiden. Verder werkt Aids Care ook nog in 2 andere plaatsen in Noord Thailand waar andere collega’s van Mekong bij betrokken zijn.

Meer over Aids Care is hier te lezen: http://www.aids-care.dk/Index-eng.htm

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *