Allereerst een gelukkig Nieuw Jaar gewenst! Nee, we lopen echt niet 4 maanden achter; maar hier in Thailand vieren we 3 keer per jaar nieuwjaar: eerst in januari het westers nieuwjaar (dat steeds universeler wordt), dan (meestal) in februari Chinees/Vietnamees nieuwjaar, en tenslotte in april het Thais nieuwjaar, dat hier Songkran genoemd wordt.

Sonkran 2007 Chiang Mai  -The Moat

Het Thaise nieuwjaar wordt traditioneel gekenmerkt door water te gieten over andere mensen als teken van zegen. Maar de laatste jaren is dit feest steeds wilder (en populair) geworden, en uitgegroeid tot een gigantisch watergooi festival. Aangezien het altijd plaatsvindt in april, de heetste tijd van het jaar, brengt het ook wat welkome afkoeling.

Waar je ook bent in Thailand deze week, je moet erop voorbereid zijn om elk moment een plens water over je heen te krijgen. Het is dus aangeraden om geen nette kleren te dragen, en de meeste mensen verpakken voor de zekerheid hun mobiel en portemonnee in een plastic zakje.

In het centrum van Chiang Mai is het deze hele week een grote chaos, met duizenden mensen die op straat elkaar lachend natgooien en plezier maken. Helaas gaat de pret ook gepaard met grote hoeveelheden drank, en wordt het festijn steeds wilder, naarmate de dag vordert.

Songkran 2007 Chiang Mai

Ook het verkeer heeft van het drankmisbruik te lijden, en net als elk jaar zijn er ook nu weer honderden ongelukken, met als triest resultaat dat er in de eerste 3 dagen van dit festival als 169 doden en meer dan duizend gewonden zijn gevallen, voor het merendeel dronken brommerbestuurders. De meeste mensen halen bij dit aantal hun schouders op, en accepteren het als iets onvermijdelijks.

Voor ons is het elk jaar een trieste realiteit dat er honderden mensen omkomen, terwijl dit toch volkomen onnodig is. De meeste mensen in Thailand accepteren dit met een bijna fatalistische mentaliteit: “Het moet hun tijd geweest zijn, want als het hun karma niet was, dan waren ze niet gestorven.”

Terugdenkend aan vorige week toen wij zelf Pasen gevierd hebben, is het verdrietig dat het overgrote deel van de bevolking niet weet dat Jezus de dood heeft overwonnen, en dat ons leven waarde heeft voor God.

Categories:

Tags:

One response

  1. Luitjes,

    Een goede informatieve site en interessante berichtgeving plaatsen jullie. Zo blijven we op de hoogte van jullie wel en wee.
    Vee zegen toegewenst en bescherming voor jullie gezin tijdens het nieuwjaarswaterfestijn.
    Groetjes van hier, “de Vissers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *