Vaak als ik op reis ben, gebeuren er allerlei vervelende dingen thuis. De wasmachine begeeft het, de computer werkt niet meer, de kinderen worden ziek, enz. Maar afgelopen week – terwijl ik in Singapore ben – is het helemaal uit de hand gelopen: Voor het eerst in 15 jaar is er weer een militair staatsgreep geweest in Thailand. Gelukkig is de machtsovername vredig verlopen, er is geen schot gelost, en de reacties onder de bevolking zijn over het algemeen positief. Zelfs in de geboorteplaats van ex-premier Thaksin, Chiang Mai, is het over het algemeen rustig gebleven, al zijn er daar wel veel mensen die niet blij zijn met deze coup.

Er doen allerlei geruchten de ronde over de aanleiding voor de coup, maar het meest waarschijnlijk is dat het leger steeds meer gefrustreerd raakte over de groeiende macht van de premier, die ook de rijkste man van Thailand is. In de afgelopen jaren trok hij steeds meer macht naar zich toe, zodat hij onlangs zelf met de koning in conflict raakte. Ook over de aanpak van de onrust in het islamitische zuiden van Thailand waren er grote verschillen van mening met het leger. Toen premier Thaksin onlangs ingreep in de jaarlijkse lijst van promoties binnen het leger, was de maat waarschijnlijk vol.

Vlak voordat Thaksin de opperbevelhebber van het leger aan de kant kon zetten, deed Generaal Sonthi het omgekeerde, en zette de premier buitenspel, terwijl deze in New York bij de VN was. Bliksemsnel neutraliseerde hij elementen binnen het leger en de politie die op de hand van de premier waren, en verkreeg hij de controle over het gehele land.

In de komende maanden moet er weer een burgerregering geinstalleerd worden, de grondwet herzien, en waarschijnlijk komt er een onderzoek naar vermeende corruptiepraktijken van ministers en hoge ambtenaren. Het zal nog een interessante tijd worden in Thailand.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *